2007. december 19., szerda

Ol' Dirty reggel


Ma reggel arra ébredek, hogy egy Ol' Dirty Bastard számot dudolgatok!:)
Tudni illik nem volt egy egyszerű tag, aki "ismerte" valamennyire zenei pályáját és életstilusát az tudja mire gondolok, aki nem annak itt van egy kis ízelítő!
Olvassátok el érdemes eléggé érdekes élete volt Dirty Dog barátunknak!

Ol' Dirty Bastard neve egy kung-fu filmből ("Return of the Bastard Swordsman") származik, első nagylemeze címét is innen vette. Ezernyi őrült személyiség megtestesülése ez az ember, emellett folyamatosan új és új alteregókkal bővíti listáját, ismertebb nevei: Ol' Dirt Dog, Dirt McGirt, Osirus, Big Baby Jesus, Joe Bananas, Dirt McGirt, Dirt The Flirt, Cyrus, Unique Ason, Ol' Dirt Dawg.
1969-ben Fort Greenben, Brooklynban született Russel Tyrone Jones néven. Wu előtti életét az All In Together Now tagjaként töltötte, unokatestvérei, RZA és GZA mellett. Ő a második klántag, aki szólólemezzel jelentkezett: 1995-ös lemeze ("Return To The 36 Chambers: The Dirty Version") a feje tetejére állította a műfajt. Az első Wu-Tang Clan-lemezen történt bemutatkozása óta ODB simán megél abból, hogy őrült, bolond, megszállott.
Rímei stílusa nem foglalható össze egyetlen szóban. Szabadon asszociál, félig rappel, félig énekel. A szövegeiben láthatunk káromkodást, erőszakot, kábítószerhasználatot, nőkkel szembeni ellenszenvet, néha még tudományt is, és ehhez adódik hozzá sajátos humora. Azonban a hangja az, ami a leginkább magára vonja a figyelmet egy lemezen: néha részegnek hangzik, néha teljesen komolynak, de a "mindig kiszámíthatatlan" a leginkább megfelelő leírás rá. ODB be is vallja, hogy mindenfajta zenei stílus hatással van rá: rap, rock, opera, soul... Ennyi fajta behatás összeadódása és egy kemény életút zavaros és erősen kifelé forduló személyiséget eredményez. Nehéz nélküle szóba hozni a Wu-Tang Clant. Már maga a neve is kitűnik a többi klántagé közül. Ami közös bennük, hogy számos előadóval készítettek felvételt, ODB legmeglepőbb párosítása Mariah Carey-vel közös dala, a "Fantasy (Remix)" volt.

Sokan még nem is hallották a dalait, de már tudják, kiről van szó, annak köszönhetően, hogy ODB a zenétől függetlenül is gyakran szerepel a hírekben. A törvénnyel való összetűzései gyakrabban kerülnek címlapra, mint a zenéje. Megvádolták már terrorcselekményért, hatóság elleni erőszakért, illegális fegyverbirtoklásért, golyóálló mellény viseléséért, lopásért, gyermektartás fizetésének elmulasztásáért és azért, mert meztelenül lógott le egy erkélyről. A vádak egy részét ejtették megfelelő bizonyítékok híján és a rajongók egy része szerint koholtak voltak a gyanúsítások. ODB szerint 2Pac és Notorious B.I.G. halála óta vadászik rá a kormány.
Függetlenül a vádaktól és a hamis találgatásoktól, ODB nem engedi, hogy személyes ügyei a munkája útjába álljanak. Zenei és üzleti sikerei következtében 12 O'Clock és Buddha Monk személyében újabb Wu-közeli előadókat juttathatott népszerűséghez. Nem lehetséges egyetlen összefoglalóban leírni a pályafutását.
1994-ben egy utcai veszekedést követően Brooklyn Bedford-Stuyvesant negyedében hasbalőtte egy másik rapper. Szerencsére a sérülés nem volt súlyos, így ODB az Elektra kiadóhoz szerződött és 1995 elején kiadták a "Return To The 36 Chambers: The Dirty Version" első lemezét. A sikeres "Brooklyn Zoo" és "Shimmy Shimmy Ya" kislemezek hatására az album bearanyozódott. A többi akkori Wu-szólólemez ugyancsak sikeres lett, így nagy volt a várakozás a Clan második lemeze előtt. Az 1997-es "Wu-Tang Forever" a megjelenés utáni első hétben 600 ezer példányban kelt el. Ezen a lemezen szerepelt a "Dog Shit", két és fél percnyi különlegesen bizarr ODB-őrültködés. És ezzel elkezdődött...

1997. novemberében letartóztatták, mivel nem fizetett meg közel egy évnyi gyerektartást 35 ezer dollár értékben. 1998. februárjában "My Dirty Wear" névvel saját ruházati kollekciót indított. Az azévi Grammy-díjátadás előtt egy nappal kirohant egy New York-i stúdióból, hogy segítsen megmenteni egy négyéves lány életét, akit elgázoltak. A díjkiosztón Puff Daddy ellenében a Wu-Tang Clan nem kapta meg a Legjobb Rap-előadó Díját. Miközben Shawn Colvin éppen Az Év Dala díjat vette át, ODB felrohant a színpadra és mérgesen kiosztotta Puffyt, mert ő nyert. ODB szerint Puffy nem olyan jó, mint a Wu-Tang Clan, mert ők a gyermekekért vannak.
Az év további része rosszul alakult számára: áprilisban bűnösnek ítélték Icelene Jones, a felesége elleni támadás ügyében; elmulasztott megjelenni a gyerektartással kapcsolatos tárgyaláson és ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene; június végén két elkövető betört ODB barátnőjének lakásába, ékszert és pénzt vittek el és meglőtték ODB-t; egy héttel később letartóztatták bolti rablásért Virginia Beach-en, mert 50 dollár értékű cipőben sétált ki gy boltból fizetés nélkül; pár héttel később ellopták az autóját egy New York-i lemezstúdió elől. Mindezek ellenére turnézott, Osirus Entertainment néven saját kiadót alapított, majd a bolti rablásos tárgyalásokra sem ment el és ismét elfogatták. Szeptemberben a biztonsági őrök vezették ki a House of Bluesból, egy Des'ree-koncertről, majd visszatért és azzal fenyegetőzött, hogy lelövi az őröket. Kaliforniában ez súlyos bűncselekménynek számít és három év is járhat érte. Novemberben azért tartóztatták le, mert állítólag halállal fenyegette volt barátnőjét, egyik gyermeke anyját.
Nem sokkal ezután olyasmi történt, amit még nem tisztáztak teljesen. A rendőrök a közlekedési szabályok megsértése miatt megállították New Yorkban. A rendőrök szerint ezután ODB kiszállt és tüzelt rájuk, bár ezzel kapcsolatban sem fegyvert, sem lőszert, sem üres töltényeket nem tudtak bemutatni bizonyítékként és egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat adtak ki. 1999. februárjában felmentették ODB-t az ügyben, erre ő beperelte az ellene eljáró rendőröket. Pár héttel később azért kapták el, mert érvényes jogosítvány nélkül, golyóálló mellényben vezetett. Kaliforniában nem sokkal korábban fogadtak el egy törvényt, amely szerint erőszakos cselekményért elítélt személyek nem viselhetnek védőréteget magukon és mivel 1993-ban másodfokon elítélték erőszakért, ODB ebbe a kategóriába esett.
Márciusban rendszámtábla nélkül vezetett és kis mennyiségű kokaint találtak nála. 5 nappal később ismét jogosítvány és ugyancsak rendszámtábla nélkül állították meg. Júliusban azért került börtönbe, mert nem fizette be a House of Blues-eset óvadékának egy részét. Pótolt, elengedték. Pár nappal később piros lámpán ment át, érvénytelen jogosítvánnyal, maruhuánával és kokainnal. Kifizette az óvadékot, de mivel nem tért vissza LA-be a golyóálló mellényes tárgyalásra, visszavonták az óvadékos szabadlábra helyezés lehetőségét és ismét elfogatták. Augusztusban bejelentkezett egy rehabilitációs központba New Yorkban, hogy leszedjék a kemény drogokról.
Mindezek közepette zene: 1999. szeptemberében második album, "Nigga Please". A listák tizedik helyén nyitott, köszönhetően ODB hip-hop rosszfiú-hírnevének. Novemberben ítélet született a House of Blues- és a golyóálló mellény-ügyben: nem kellett ülnie, egy év drogkezelésre és három év próbaidőre ítélték. Viselkedése miatt (tárgyaláson és azon kívül) kirúgták a kezelésről és börtönbe került.

2000. októberében, két hónappal a rehabilitációs idő vége előtt megszökött, beutazta az országot, majd novemberben megjelent az új Wu-Tang Clan-lemez ("The W") megjelenése alkalmából rendezett bulin, fellépett és a jelentős rendőri jelenlét ellenére sikerült úgy elhagynia a helyszínt, hogy nem tartóztatták le. Pár nappal később kapták el Philadelphiában: egy McDonald's parkolójában hatalmas tömeg előtt osztogatott autogramokat.
2001. áprilisában ODB bűnösnek vallotta magát a kokainbirtoklás vádjában, cserében elengedték a többi ügyét. A kettőtől négy évig terjedő kiszabható büntetésből a minimumot kapta és beszámították neki azt a nyolc hónapot, amit már leült. Eközben az Elektra - ODB addig megjelent KÉT lemezére alapozva - kiadott egy válogatást ("The Dirty Story: The Best of Ol' Dirty Bastard"), hogy kihasználja a rapper körüli hírverést, mielőtt lejár vele a lemezszerződésük.

2002-ben a kisebb D3 kiadó levadászta a szökés alatt felvett ODB-anyagokat. Mivel nem állt rendelkezésre elegendő és használható vokál, a kadó vendégek sorával pótolta ki a hiányt: C-Murder, Mack 10, E-40, Big Syke, Too Short. Az Insane Clown Posse-ra bízták az első kislemez ("Dirty and Stinkin'") elkészítését. Az eredmény egy gyenge lemez ("The Trials and Tribulations of Russell Jones"), amin a tartalmat felülmúlja az üzleti érdek kielégítésének fontossága.

Hősünk 2003. májusában, miután kiszabadult a börtönből és az elvonóról, a Roc-A-Fella Recordshoz (Jay-Z kiadójához) szerződött. Az év másik fontos eseménye, hogy ODB elindította saját ruházati márkáját, a Dirty Weart.
2004. november 13.: ODB két nappal 36. születésnapja előtt összeesett és meghalt a 36 Chambers stúdióban. Aznap melkasi fájdalmakra panaszkodott, majd elnehezült a légzése és elájult. A mentők nem tudták újraéleszteni.
A CNN hírtelevízió december 15-én kelt híre szerint Ol' Dirty Bastard halálának oka az, hogy szervezetében egyszerre volt jelen a kokain és egy receptre felírt fájdalomcsillapító, a tramadol.

Nyugodj Békében Dirty Dog!


Csak 1 picit volt beteg!:)


Örök favorit!!!!


Nincsenek megjegyzések: